EKO OPG - Kako? Post New Entry

Podijelimo znanja kako ne bismo bili usamljeni u svojim nastojanjima...

Pretpostavimo da imate svoje poljoprivredno zemljište u posjedu. Naslijedili ste ga, kupili, uzeli u zakup... Odlučili ste pokrenuti vlastitu poljoprivrednu proizvodnju i "počastiti" prijatelje i poznanike s domaćim proizvodima.

Pokušat ćemo Vam olakšati pretragu informacija te smanjiti prešetavanje od vrata do vrata na minimum prenošenjem našeg iskustva

Ovdje nećemo govoriti o načinu opremanja Vašeg OPG-a (nabava strojeva, organizacija gospodarskih zgrada, itd...) te odabiru vrste proizvodnje (povrćarstvo, ratarstvo, sirarstvo, stočarstvo...), već ćemo pokušati pojasniti postupak "legalizacije" proizvodnje na Vašem OPG-u ukoliko ste se odlučili za ekološku proizvodnju povrća i brašna te pečenje kolača i kruha kao dodatnu samostalnu djelatnost (dakle uz osnovni posao).

Ostale su vrste proizvodnje, što se tiče zakonske regulative, slične u većini koraka...

Koraci izgledaju ovako:

Prijaviti OPG

  • Upis i kategorizacija parcla u ARKOD
  • Registracija dodatnih djelatnosti OPG-a
  • Otvoriti žiro račun -ovo nećemo posebno pojašnjavati
  • Porezna prijava OPG-a (paušal ili vođenje knjiga)

Registracija objekata za preradu hrane

Prijava za kontrolni nadzor (eko upisnik)

Prijava u upisnik trgovaca voćem i povrćem

Udovoljavanje mjerama fiskalizacije

Nakon što ste odradili sve ovo gore navedeno, možete krenuti u Marketing svoje buduće proizvodnje (pogledajte kategoriju Marketing-dodat ćemo je naknadno...)

 


view:  full / summary

Registracija mlina (vodenice)

Posted by squimado on March 30, 2013 at 6:10 AM Comments comments ()

Tijekom naših nastojanja da registriramo svoju vodenicu kako bismo naše brašno mogli legalno prodavati na internetu, u trgovinama, restoranima...došlo je i do malih izmjena zakona o stavljanju brašna na tržište tako da je proces dosta pojadnostavljen za nas male proizvođače - dakle to je dobra vijest :)

Loša vijest je da nije regulirano zakonom koje uvjete mora ispunjavati tradicionalna vodenica te je na sanitarnoj inspekciji slobod...

Read Full Post »

Oporezivanje djelatnosti OPG-a

Posted by squimado on March 25, 2013 at 9:15 AM Comments comments ()

Kao uvod ćemo navesti samo najbitnije činjenice iz zakona  kako biste znali koje poreze i obvezne doprinose morate plaćati.

Što se u poreznom smislu smatra djelatnošću poljoprivrede i šumarstva?

Korištenje prirodnih bogatstava zemlje, te prodaja i razmjeni proizvoda što su dobiveni

od tih djelatnosti u neprerađenom stanju.

Koje se poreze obračunava i plaća po...

Read Full Post »

Registracija OPG-a

Posted by squimado on March 24, 2013 at 7:35 PM Comments comments ()

Upisnik OPG-a

Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je registar hrvatskih poljoprivrednika uveden 2002. godine, s ciljem uspostave reda na tržištu poljoprivrednih proizvoda. On propisuje način i uvjete vezane uz upis u Upisnik seljačkih gospodarstava ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i Upisnik trgovačkih društava, zadruga i obrtnika u poljoprivredi.

Read Full Post »

Registracija dodatnih djelatnosti OPG-a

Posted by squimado on March 24, 2013 at 6:15 PM Comments comments ()

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima objavljen je u Narodnim novinama br. 20/13., stupio je na snagu 28. veljače 2013.

Ovim Pravilnikom propisuju se vrste dopunskih djelatnosti na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, način i uvjeti za obavljanje tih djelatnosti, te uvjeti za upis u Upisnik dopunskih djelatnosti. Prema ovom Pravilniku ...

Read Full Post »

EKO OPG - kako poceti?

Posted by squimado on March 24, 2013 at 3:40 AM Comments comments ()

Pretpostavimo da imate svoje poljoprivredno zemljište u posjedu. Naslijedili ste ga, kupili, uzeli u zakup... Odlučili ste pokrenuti vlastitu poljoprivrednu proizvodnju i "počastiti" prijatelje i poznanike s domaćim proizvodima.
Pokušat ćemo Vam olakšati pretragu informacija te smanjiti prešetavanje od vrata do vrata na minimum prenošenjem našeg iskustva :)
Ovdje nećemo govoriti o načinu opremanja Vašeg OPG-a (nabav...

Read Full Post »

Rss_feed